In onderstaande lijst vindt u de meest gestelde vragen met bijhorend antwoord

FAQ (Veel gestelde vragen)

U bent niet gelukkig met uw neus. Het uiterlijk aspect kan een belangrijk aspect hebben op uw zelfzekerheid maar even goed  kunt u moeilijkheden hebben met de neusademhaling.

U denkt aan een corrigerende ingreep.

Maar zoals bij elke operatie, is het belangrijk om even een stap terug te zetten en goed te bezinnen voor u eraan begint. Ook stelt u best de juiste vragen en zorgt u ervoor dat u over alle informatie beschikt die u nodig hebt om de juiste keuze te maken.

Hieronder vindt u een opsomming van de meest gestelde vragen.


 • Waarom wil ik een neuscorrectie?
 • Hoe kies ik de juiste chirurg?
 • Doet het pijn?
 • Zijn er complicaties?
 • Hoeveel kost een neuscorrectie?
 • Hoe lang moet ik herstellen na een neuscorrectie?
 • Neuscorrectie (rhinoplastie) in dagziekenhuis?
 • Wanneer kan ik terug naar het werk of mijn normale activiteiten uitoefenen?
 • Is een narcose nodig?
 • Wanneer zie ik het eindresultaat?
 • Wanneer ben ik weer toonbaar?
 • Ik ben geïnteresseerd in neuscorrectie, maar er is mij verteld dat ik een extreem dunne huid heb. Zal mijn ultradunne neushuid me ervan weerhouden een bevredigend cosmetisch resultaat te bereiken?
 • Kan mijn ademhaling worden verbeterd tijdens de neuscorrectie?
 • Hoe oud moet ik zijn om een neuscorrectie te ondergaan?
 • Wat is een “open” of “gesloten” neuscorrectie?
 • Moet ik na afloop van de procedure nog een corrigerende ingreep laten uitvoeren?
 • Expert opinion over fillers: lees het hier.
Waarom wil ik een neuscorrectie?

Er zijn drie redenen om rhinoplastie te overwegen. Zo is er om te beginnen de esthetische reden, gericht op het oplossen van een complex: een gebogen, te dikke of te dunne neus. Vervolgens kan een neuscorrectie ook functioneel zijn als een patiënt moeite heeft met ademhalen. Ten slotte kan de operatie ook herstellend zijn als de neus gebroken is geweest, bijvoorbeeld tijdens een auto-ongeluk.

In tegenstelling tot functionele en herstellende operaties, die vaak noodzakelijk zijn, moeten esthetische operaties vanuit een andere hoek bekeken worden: wilt u écht veranderen van neus of is het een impulsieve gedachte? Een succesvolle operatie is het resultaat van een lange reflectie. Bespreek de ingreep met uw omgeving of met mensen die ervaring hebben met dit type operatie. Maar uiteindelijk is het uw keuze die ertoe doet. Het is belangrijk dat u het voor jezelf doet en niet voor anderen.

Een psychologisch onderzoek kan voorgesteld worden alvorens effectief tot een operatie over te gaan. Via dat onderzoek wordt getest of het complex nooit aanvaard zal worden door de patiënt of dat het gewoon een tijdelijk gevoel is.

Hoe kies ik de juiste chirurg?

Het is belangrijk je keuze niet aan het toeval over te laten.
(Esthetische) neus chirurgie is een aparte entiteit binnen het NKO-domein. Als NKO chirurg is de anatomie en chirurgie van deze regio voor ons zeer vertrouwd domein. Daarenboven is de esthetische neus chirurgie een aparte entiteit die slechts door enkelen wordt uitgevoerd. Hiervoor heeft dr. J. van Vliet een superspecialisatie gevolgd bij enkele Europese top neus chirurgen.

Er zijn ook plastische chirurgen die deze ingreep naast al hun andere esthetische ingrepen aanbieden.
Vertrouw vooral op uw instincten en het gevoel dat je had bij de eerste ontmoeting.

Doet het pijn?

Over het algemeen valt de pijn na deze ingreep heel goed mee.
Bij pijn mag u natuurlijk altijd pijnstilling nemen, liefst onder de vorm van paracetamol (Dafalgan).

Zijn er complicaties?

Complicaties zijn zeldzaam. Het is echter mogelijk dat, ondanks de routinematige toediening van antibiotica, een infectie kan optreden. Het kan ook zijn dat de patiënt, tijdens of na de operatie, last heeft van een bloedneus.

Het is ook mogelijk dat er littekenvorming is in het herstelproces waardoor het resultaat niet exact is wat u er van verwacht had.

Hoeveel kost een neuscorrectie?

De kosten van een neuscorrectie hangen af van de uitgebreidheid van de ingreep en of er ook een inwendige correctie nodig is owv een scheefstand van het neustussenschot met neusademhalingsproblemen.

In de regel kost een neustip correctie ongeveer 1500 euro, een ‘minder uitgebreide’ neuscorrectie rond de 2500 en een uitgebreide rond de 3500 euro.

Graag verwijs ik naar de specifieke pagina omtrent de tarieven.

Hoe lang moet ik herstellen na een neuscorrectie?

Een neuscorrectie is in het algemeen geen echt pijnlijke procedure. U zal wat postoperatieve ongemakken ondervinden, maar deze zijn meestal veroorzaakt door het feit dat de ademhaling nog niet normaal is in de eerste 24 tot 48 uren. Na het verwijderen van de inwendige neusverbanden, zal alles al veel comfortabeler zijn.
Zwelling ter hoogte van de ogen en oogleden komt vaak voor na een neuscorrectie, zeker wanneer er ter hoogte van het bot gewerkt moet worden.
Ook kan wat bloedverlies ter hoogte van de neusgaten nog voorkomen in de eerste dagen na de ingreep. Vaak stopt dit vanzelf.
De neusspalk wordt verwijderd na een week. Uiteraard zal er op dat moment nog wat zwelling zijn, dewelke meestal na een 2 tot 3-tal weken verdwijnt. Het resultaat zal echter nog verbeteren gedurende maanden na de ingreep, om tot het uiteindelijk resultaat te komen op ongeveer 6 maanden tot een jaar.

Neuscorrectie (rhinoplastie) in dagziekenhuis?

Na een uiterst geslaagde ‘test fase’ van enkele maanden hebben we een definitieve verandering doorgevoerd.

Sinds kort worden de neuscorrectie  (rhinoplastie) ingrepen uitgevoerd in dagziekenhuis.
Hierdoor kunt u de dag van de ingreep terug naar huis en hoeft u dus niet in het ziekenhuis te overnachten.

De patiënten vonden het een meerwaarde om dezelfde dag weer in hun ‘vertrouwde’ omgeving te zijn zonder dat dit post-operatieve verwikkelingen met zich meebracht.

Dr. van Vliet komt u na de ingreep vertellen hoe de ingreep is verlopen en of er bijzondere aandachtspunten zijn.
Vlak voor ontslag uit het ziekenhuis verwijdert de verpleegkundige de neuswieken.

Nadien kunt u zich huiswaarts begeven. U voorziet best een chauffeur.
Wij raden u eveneens aan om de eerste nacht niet alleen thuis te zijn.

Weer een stap dichter naar uw mooie neus!

Wanneer kan ik terug naar het werk of mijn normale activiteiten uitoefenen?

Over het algemeen wordt best een periode van 2 weken voorzien voor werkonderbreking. Inspanningen of sport wordt best gedurende 3-tal weken vermeden. Contactsporten best gedurende een 6-tal weken.

Is een narcose nodig?

In principe worden alle neuscorrecties onder narcose uitgevoerd. Het volledig bijkomen uit een narcose duurt vaak enkele uren. Voor de normale ingrepen blijft u een nacht in het ziekenhuis, voor de kleine correcties of neustipcorrecties mag u dezelfde dag naar huis.

Wanneer zie ik het eindresultaat?

Daarvoor moet u even geduld hebben. Bij een neuscorrectie gaat het herstelproces langzaam en is het afhankelijk van de structuur en kwaliteit van bot, kraakbeen en huidweefsel. Het eindresultaat van een neuscorrectie is meestal al definitief rond 6 maanden na de ingreep. In extremis duurt dit een jaar. De factor die het resultaat het meest beïnvloedt, is uw eigen verwachting. Die moet realistisch zijn.

Wanneer ben ik weer toonbaar?

Na de operatie plaatsen wij een gipskapje/spalkje dat zeven dagen moet blijven zitten. Ook kunt u neustampons krijgen, welke na één dag worden verwijderd. Na het verwijderen van het verband, het gipskapje en de neustampons verdwijnt het ongemak snel. U kunt na één tot twee weken je dagelijkse werkzaamheden weer oppakken afhankelijk van welk werk dat u doet.

Ik ben geïnteresseerd in neuscorrectie, maar er is mij verteld dat ik een extreem dunne huid heb. Zal mijn ultradunne neushuid me ervan weerhouden een bevredigend cosmetisch resultaat te bereiken?

Bij patiënten met een gemiddeld dikke neushuid blijven kleine onvolkomenheden in het onderliggende neusskelet verborgen en zijn ze moeilijk te detecteren. Bij patiënten met een (ultra)dunne neushuid kunnen echter zelfs kleine skeletfouten zichtbaar blijven. Om deze reden wordt de dunwandige neuscorrectie patiënt beschouwd als een van de meest uitdagende in de cosmetische neuschirurgie. Dat wil echter niet zeggen dat deze patiënt geen bevredigend cosmetisch resultaat kan bereiken. Met een zorgvuldig uitgevoerde ingreep met respect voor de ‘weke’ delen bekomen we in de regle een heel fraai esthetisch resultaat. In ernstige gevallen kunnen ook grafts onder de huid worden geplaatst om de dikte te vergroten, de camouflage te verbeteren en het cosmetische resultaat te verbeteren. Echter, dunwandige neuzen zijn meestal niet voor beginners. Patiënten met een dunne neushuid moeten een ervaren neuscorrectiechirurg selecteren die bekend is met de nuances en valkuilen van deze uitdagende anatomische variant.

Kan mijn ademhaling worden verbeterd tijdens de neuscorrectie?

Bij patiënten die ook een funktioneel probleem van de neus hebben, zijnde een minder goede neusademhaling, kan dit in dezelfde ingreep ook gecorrigeerd worden door het rechtzetten van het neustussenschot of het kleiner maken van de onderste neusschelpen.

Hoe oud moet ik zijn om een neuscorrectie te ondergaan?

Technisch gezien kan de cosmetische neuscorrectie op elk moment na de neusgroei worden uitgevoerd. De neusgroei is meestal voltooid op 18 jaar.

Wat is een “open” of “gesloten” neuscorrectie?

Afhankelijk van de anatomie van uw neus en uw esthetische doelstellingen zal Dr. van Vliet een open of gesloten neuscorrectie uitvoeren.Bij een open neuscorrectie worden mini insnijdingen in de neus gemaakt en een kleine insnijding onder de neus tussen de neusgaten.Bij een gesloten neuscorrectie worden alle incisies aan de binnenkant van de neus gemaakt.

Een open neuscorrectie zorgt voor een betere toegankelijkheid en zichtbaarheid en wordt vaak aanbevolen in complexere gevallen. Afhankelijk van de huidige neus en uw doelstellingen zal Dr. van Vliet de juiste techniek bij u gebruiken.

Moet ik na afloop van de procedure nog een corrigerende ingreep laten uitvoeren?

Omdat de neuscorrectie een gecompliceerde ingreep is en de neus tijdens de operatie opzwelt, is er enige kans dat u na de operatie nog een kleine correctie nodig heeft. Bij ongeveer 15 procent van de neuscorrecties is een corrigerende ingreep nodig. Deze ingreep wordt meestal pas een jaar na de eerste ingreep uitgevoerd. Het gaat vaak over kleine bultjes of deukjes die dan moeten worden bijgewerkt. Meestal kan dit onder terugbetalingsvoorwaarden.

Expert opinion over fillers: lees het hier.


Meer informatie

Download patientinformatie


NeusseptumcorrectieNeuscorrectie

Campus Sint Jozef


Steenweg op Merksplas 44
2300 Turnhout, België

Polikliniek 1e verdieping

Website

E-mail: Secretariaat.nko@azturnhout.be

Tel: +32 14406750

Campus Sint Elisabeth


Rubensstraat 166
2300 Turnhout, België

Polikliniek 3e verdieping

Website

E-mail: Secretariaat.nko@azturnhout.be

Tel: +32 14406750

Direct contact