Informatie over de anatomie van de neus

De neus

Functie van de neusholte

Ademhaling: De belangrijkste functie van de neusholte is de ademhaling. De neusholte verwarmt en bevochtigt de ingeademde lucht. Daarnaast filtert de neus meer dan 95 procent van de deeltjes van de ingeademde lucht. Door de ingeademde lucht te verwarmen, bevochtigen en filteren, worden onze luchtwegen beschermd.

Reukzin: Via een aantal kleine uitsparingen in de schedelbasis lopen fijne uitlopertjes van de reukzenuw (de filia olfactoria) naar het bovenste gedeelte van de neusholte. Geurpartikels moeten hoog in de neus aankomen om te worden waargenomen.

Afvoeren van traanvocht: Het traanvocht dat door de ogen wordt geproduceerd, komt via de traanbuis onderin de neus terecht. Vervolgens wordt het met neusslijm afgevoerd naar de keel, waar het wordt weggeslikt.

Stemvorming: De neus speelt een belangrijke rol bij het produceren van bepaalde klanken.

Anatomie en neuscorrectie

Om inzicht te krijgen in de complexiteit van een neuscorrectie en de factoren waar wij als neuscorrectie specialist rekening mee moeten houden, is hieronder de anatomie van de neus in grote lijnen beschreven.

De neus is de poort van onze ademwegen. De neusholte bevindt zich in het midden van het gelaat. De linker- en rechterneusholte zijn in het midden gescheiden door een verticale plaat van kraakbeen en bot, het neustussenschot. De zijwand van elke neusholte bestaat uit drie neusschelpen: de onderste, middelste en bovenste neusschelp.

Binnenkant Neus

De binnenkant van de neus bestaat uit een linker en een rechterhelft/neusgang welke van elkaar gescheiden zijn door het neustussenschot of septum. Het neustussenschot heeft een belangrijke ondersteunende functie voor de neusrug. Het voorste deel van het neustussenschot is gemaakt van dun kraakbeen en het achterste deel van bot. Indien het neustussenschot scheef staat kan dit tot ademhalingsproblemen en esthetische ontevredenheid leiden.

Andere belangrijke structuren aan de binnenkant van de neus zijn de neusschelpen.

Buitenkant Neus

De bovenste 1/3e van de neus (de neusrug) bestaat uit de neusbeenderen of bot. De onderste 2/3e, vanaf halverwege de neusrug t/m de neuspunt, bestaan uit kraakbeentjes. Deze kraakbeentjes zijn zachter dan bot, breken niet en vertonen de nodige elasticiteit, maar ook stevigheid om te belemmeren dat de neusvleugels dichtklappen bij inademing.

Wanneer we de neus verkleinen of versmallen moet dat met de nodige omzichtigheid gebeuren door de chirurg omdat de luchtweg anders te nauw wordt. Vandaar dat de ervaring van de NKO-chirurg, zijn vertrouwdheid met de fysiologie en anatomie een belangrijk voordeel oplevert.

De perfecte neus

De vorm en de functie van de neus zijn van elkaar afhankelijk en moeten goed op elkaar afgestemd worden. Daar komt bij dat er niet zoiets bestaat als de ideale neus. De ene neus past veel beter in het ene type gezicht, terwijl de andere weer juist beter bij een ander gezicht past. Wij zullen daar altijd rekening mee houden en dit vooraf uitgebreid bespreken. Regelmatig maken wij gebruik van een computersimulatie.

Hierdoor krijgen wij extra inzicht in wat het beste bij uw gezicht en profiel past.

Hoe we dat doen?

Onze Kernwaarden:Wat we doen

we hebben een neus voor perfectieWe geven u

persoonlijk en professioneel adviesWe bieden

hoogstaande specialistische serviceCampus Sint Jozef


Steenweg op Merksplas 44
2300 Turnhout, België

Polikliniek 1e verdieping

Website

E-mail: Secretariaat.nko@azturnhout.be

Tel: +32 14406750

Campus Sint Elisabeth


Rubensstraat 166
2300 Turnhout, België

Polikliniek 3e verdieping

Website

E-mail: Secretariaat.nko@azturnhout.be

Tel: +32 14406750

Direct contact