Niet chirurgische rhinoplastie: een expert opinion

Liquid-Rhinoplasty.jpg

Niet chirurgische rhinoplastie (fillers): Een Expert Opinion

Wat is een liquide rhinoplastie?

Niet chirurgische rhinoplastie/neuscorrectie is het inspuiten van een suikerachtige gel (hyaluronzuur)rond een verhevenheid van de neus met als doel deze kleine verhevenheid tijdelijk minder opvallend te maken. Het resultaat is niet blijvend: gemiddeld 9 tot 15 maanden.

Het gevaar van commercieel ingestelde websites en social media
U vindt ongetwijfeld websites waar het lijkt dat deze niet chirurgische behandeling een scheve neus, een haakneus of een neus met een grote bult als normaal kan doen lijken.
Je hebt waarschijnlijk de voor-en-na foto’s online gezien – sommige zo schokkend aangepast dat je ze gemakkelijk zou kunnen verwarren met klassieke chirurgische neuscorrectieresultaten. Het meest fascinerend zijn de afbeeldingen van neuzen die zelfs  kleiner lijken nadat ze zijn ingespoten met hyaluronzuur.
U moet zich de volgende vraag stellen: Wilt u uw hele neus even uitgesproken als de bult op uw neusrug, of wenst u een neus zoals ze nu is maar zonder de bult?
Vergis u niet en bedenk dat het inspuiten van zeer kleine hoeveelheden hyaluronzuur vooral geschikt is om ‘kleinere’ onvolmaaktheden tijdelijk te camoufleren. Het doel is het opvullen van een kuiltje of egaliseren van een bult door de regio onder of boven de bult te doen opzwellen waardoor je optisch een rechte neus lijkt te hebben. De echte storende zone wordt met deze behandeling niet aangepakt maar enkel gecamoufleerd.
De prijs van deze behandeling ligt vaak zeer hoog en op lange termijn kan deze behandeling erg kostelijk zijn aangezien de resultaten niet blijvend zijn en u de behandeling vermoedelijk wenst te herhalen om een blijvend effect te houden. De mogelijke complicaties mag u ook niet minimaliseren.

Hieronder een voorbeeld van misleidende social media: dit resultaat bekomt u nooit met fillers, wel na chirurgische rhinoplastie.

Wat is hyaluronzuur?
Van nature hebben we al een bron van hyaluronzuur in het lichaam opgeslagen in ons bindweefsel, de huid en het zenuwweefsel. Dit suikermolecuul is een water-liefhebber (de natuurlijke vorm is enerzijds verbonden aan collageen en bindt zich anderzijds aan water) en het zorgt er daarbij voor dat de huid gehydrateerd is en gewrichten soepel blijven. Hyaluronzuur is dus een bouwsteen om ons lichaam flexibel en vochtrijk te houden.

Wat zijn de risico’s?
De meeste neuscorrectie chirurgen (en vooral de NKO chirurgen) zullen eerder in zeer uitzonderlijke gevallen hyaluronzuur fillers gebruiken om kleine onvolmaaktheden te camoufleren.
Velen zullen u deze behandeling zelfs ontmoedigen gezien de kostprijs, het tijdelijk effect maar vooral de niet te onderschatten risico’s die catastrofaal kunnen zijn. Deze behandeling wint aan populariteit, wordt meer en meer uitgevoerd door niet specialisten met twijfelachtige indicaties en opleiding en bijgevolg zien we toenemende complicaties die moeilijk recht te zetten zijn.
De risico’s zijn duidelijk minder bij rhinoplastie of neuscorrectie specialisten die dagdagelijks in deze regio werken en de anatomie door en door kennen. Inspuiten van hyaluronzuur in de verkeerde regio of zelfs in een bloedvat kan zeer ernstige gevolgen hebben. Huidnecrose (afsterven van zones van de huid) tot blindheid behoren tot deze ernstige verwikkelingen.
In extreme gevallen kan een ‘antigif’ (hyaluronidase) ingespoten worden op de plaats waar de hyaluronzuur een slagader dichtduwt. Dit in combinatie met aspirine en hyperbare zuurstof kan soms een nefaste huidnecrose voorkomen.

Conclusie
Hyaluronzuur fillers kunnen een goede tijdelijke oplossing zijn voor de correctie van kleine onvolmaaktheden. Gezien de kostprijs, het tijdelijk effect en bijgevolg de nood aan repetitieve inspuitingen zal Dr. J. van Vliet – NKO chirurg/neuscorrectie specialist- hier enkel op zeer strikte uitzonderlijke indicatie gebruik van maken.

Mei 2021

Dr. J. van Vliet

www.neus-correctie.be

AZ Turnhout


Campus Sint Jozef


Steenweg op Merksplas 44
2300 Turnhout, België

Polikliniek 1e verdieping

Website

E-mail: Secretariaat.nko@azturnhout.be

Tel: +32 14406750

Campus Sint Elisabeth


Rubensstraat 166
2300 Turnhout, België

Polikliniek 3e verdieping

Website

E-mail: Secretariaat.nko@azturnhout.be

Tel: +32 14406750

Direct contact