AZ Turnhout pakt uit met hoogtechnologische hybride operatiezaal

4 december 2019 door Jesse Van Vliet
MSFT-BeLux-AZTurnhout-_.jpg

Op 20 november zullen in AZ Turnhout voor de eerste keer ingrepen gebeuren in een nieuwe zogenaamde “hybride operatiezaal” op campus Sint-Elisabeth. Dat is een operatiezaal waar alle endovasculaire* ingrepen door de vaatchirurgen kunnen uitgevoerd worden. De operatiezaal combineert uiterst nauwkeurige beeldvorming in de meest steriele omgeving. Iets wat tot op heden in AZ Turnhout niet mogelijk was. Ook de neuro-interventionele ingrepen (behandelen van bloedklonters in de hersenen) zullen vanaf begin december verhuizen van het cathlab naar de nieuwe hybride zaal.

Vaatchirurg Patrick Stabel licht toe : “Zeker bij ingrepen aan hele fijne bloedvaten zoals in de voeten, onderbenen of buik, is uiterst nauwkeurige beeldvorming van essentieel belang. Tot voor kort werkten we in een gewone operatiezaal met een mobiel röntgentoestel. Voor de meer uitdagende vaatchirurgie was de kwaliteit van die beelden vaak niet voldoende, waardoor we de patiënt, soms in urgente omstandigheden, moesten overbrengen naar een ziekenhuis in Antwerpen of Leuven. Vanaf nu is dat verleden tijd en kunnen we alle endovasculaire ingrepen uitvoeren in de hybride operatiezaal met de momenteel  best beschikbare beeldkwaliteit en in de hoogste steriliteitsomgeving.”

Met behulp van deze toptechnologische infrastructuur zullen de vaatchirurgen in staat zijn om patiënten nog beter en dicht bij huis te kunnen behandelen, vooral in de meer uitdagende vaatpathologie. De vaatchirurgen zullen in de behandeling van patiënten met aneurysma van de aorta, diabetische bloedvatziekte, behandeling van bloedingen op moeilijk bereikbare plaatsen en in sommige kankerbehandelingen grenzen kunnen verleggen.


Campus Sint Jozef


Steenweg op Merksplas 44
2300 Turnhout, België

Polikliniek 1e verdieping

Website

E-mail: Secretariaat.nko@azturnhout.be

Tel: +32 14406750

Campus Sint Elisabeth


Rubensstraat 166
2300 Turnhout, België

Polikliniek 3e verdieping

Website

E-mail: Secretariaat.nko@azturnhout.be

Tel: +32 14406750

Direct contact